Led belysning ger stor elbesparing

Efter att lågenergi lampor dominerat marknaden under början av 2000-talet så fick den se sig besegrad efter att led lampan med överlägsna egenskaper började introduceras på marknaden. Fördelarna med led är b.la lång livslängd, låg energiförbrukning och en total avsaknad av kvicksilver. Som elektriker monterar jag led lampor åt mina kunder i första hand för att reducera elförbrukningen vilket håller nere elkostnader. Men det finns miljömässiga fördelar med led som många inte tänker på, och då syftar jag på koldioxidutsläpp. Koldioxid är ett omfattande problem vad gäller den globala uppvärmningen och därför är det väldigt viktigt att påpeka att led inte släpper ut något CO2 som halogen lampor. Tänk dock på att det finns vissa fallgropar med led som ni kan läsa om nedan.

Anpassade led armaturer för led lysrör

Ni har säkert hört att de flesta led lysrör t8 produkter är retrofit och bakåtkompatibla med traditionella armaturer. Även om detta faktiskt stämmer så bör man undvika att använda en gammal armatur om man verkligen inte behöver det. En lysrörsarmatur led har inget drivdon som drar onödig energi som traditionella lysrörsarmaturer. Ett drivdon kan dra uppemot 25% av den totala energin vilket alltså leder till att man inte kan dra maximal nytta av led tekniken. Om ett företag ska byta ut 200 lysrör så är det därför viktigt att man inte glömmer bort drivdonet som kan förstöra kalkylen för den förväntade energibesparingen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *